• Toneel Watou Westhoek speelde:

  Ginds, tussen de netels

  auteur: Dimitri Verhulst
  regie: Chris Vandenberghe

 • Bedankt voor uw aanwezigheid!

  17, 18, 21, 22, 24 en 25 november

 • Bekijk hier de foto's.

  Klik door naar onze fotopagina.

Affiche

Het stuk - synopsis.


We vallen binnen in Urtegem, een verlaten gat in het Vlaanderen van de jaren ’80, op de dag dat Cedric Delfosse trouwt met Emelyne Dupont, het ex-lief van Leon Muermans. Een bruid uit den boze voor haar schoonmoeder-weduwe Céleste, die haar enige zoon Cedric wel met iemand anders had willen zien trouwen. Of liever helemaal niet?
Cedric die misschien wel zijn handen wast als hij heeft gepiest, maar het vuur bij zijn toekomstige toch ook niet zeer hoog doet oplaaien. Poetsvrouw-roddelvrouw Lauretta die observeert en goed getimed haar giftige pijlen afvuurt. Leon, intussen getrouwd en pas vader, en nu al verbitterd over zijn huwelijk met Gonda. Gilbert, vader van de bruid, dolgelukkig met de verstandige keuze die zijn dochter Emelyne heeft gemaakt. Met een dochter Pierrette die niet zo makkelijk tussen zijn lijntjes loopt. Tante Nelly en haar maître d’ hôtel Jacques van het ‘Hof ter Engelen’ waar we te gast zijn. Nelly die een groot geheim met zich meedraagt dat niemand wil horen.

En DJ Jacques-André tenslotte, die als ceremoniemeester en interimpastoor het slagveld van menselijke gevoelens overschouwt. En er in zijn zottigheid ondanks alles voor de ambiance zorgt.

Dorpsintriges op hun best in de sappige volkstaal van Verhulst. Passie en haat, aantrekken en afstoten, jaloezie, wraak en gekrenkte trots, angst voor de eenzaamheid en verbittering: een hete cocktail van emoties die met Zuiderse muziek en veel dans voor u wordt geshaket. Gezondheid! Alhoewel …

Speeldata.

Zaterdag 17 november 2018 (20u)

Zondag 18 november 2018 (18u)

Woensdag 21 november 2018 (20u)

Donderdag 22 november 2018 (20u)

Zaterdag 24 november 2018 (20u)

Zondag 25 november 2018 (11u)

Locatie.

Parochiezaal Watou
Blauwhuisstraat 5
8978 WATOU

Tickets.

Het bijwonen van een voorstelling
kost €8 en kan worden geboekt op het telefoonnummer 0473 68 07 24, via mail of via deze website .

Bij vertoon van een geldige Opendoek lidkaart, ontvangt u €1.00 korting.

Op zondag 25 november wordt een matinéevoorstelling georganiseerd. De prijs hiervoor bedraagt €10. U ontvangt tijdens de voorstelling een aperitiefje. Na de voorstelling kan eventueel aangeschoven worden aan de pastabar.

Over Verhulst.

Auteur Dimitri Verhulst (1972) werd geboren in Aalst. Hij wordt gezien als een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Van de klassieker ‘De helaasheid der dingen’ werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het boek werd verfilmd en bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs. Met ‘Godverdomse dagen op een godverdomse bol’ won hij de Libris Literatuurprijs.

Dimitri Verhulst bewerkte In 2011 ‘Bloedbruiloft’ van Federico Garcia Lorca (1933) voor NTGent in een regie van Marijke Pinoy, een coproductie met het dansgezelschap les ballets C de la B. Dat laatste merk je aan de bewerking: er komt veel muziek en dans in voor, de laatste scènes zijn zelfs volledig van tekst ontbloot en moeten het enkel van het beeld hebben. Een spannende uitdaging voor deze groep, ook voor mezelf als regisseur. Maar één die bij velen een nieuw spelregister opentrok waar we veel plezier aan beleefden. Of waar we fysiek heel diep in de passie en de emotie konden gaan. We hopen dat we jullie in beide kunnen meevoeren.

Voor de rest bleef Verhulst heel dicht bij het origineel van Lorca: een kleine landbouwgemeenschap die leeft van de arme grond. Dat gevecht om te overleven maakt de mensen hard. Frustratie, passie en haat blijven onderhuids zitten. Tot men op het trouwfeest te dicht op mekaars vel zit, de huid door drank weker wordt, en de zweer openspat. En niemand ontsnapt aan de rondvliegende etter.

Over Vandenberghe.

Chris Vandenberghe zette zijn eerste stappen als acteur en regisseur in de jaren 90 bij OTO Oostuinkerke. Hij werd er ook de eerste programmator van de voorstellingen in hun theater Het Bedrijf. Later volgden opleidingen toneel bij kunstacademie Poperinge en regie bij Open Doek. Toen kwam een periode met heel intens acteerwerk bij academie Poperinge, toneelgroepen Watou, Reningelst en vooral Brielen. Vijf jaar geleden werd met enkele geestesgenoten de regionale theaterbende PROT opgericht. PROT zette zich snel op de toneelkaart en wist al snel het theaterpubliek en ook enkele prijzen voor zich te winnen.
De laatste drie producties nam Chris de regie voor zijn rekening.

'Waar ik als acteur altijd van mijn stukken droomde in tekst, bleek dat bij een regie plots in beelden te zijn. 's Nachts schetsen maken van enscenering en decor om het zeer uitgewerkte droombeeld niet kwijt te geraken. Taal, beweging, expressie, beeld, licht, muziek, enscenering ... in het theater komt zoveel samen dat me passioneert. Met onbekende acteurs op weg gaan en een pad zoeken in de berg ideeën, polijsten, weggooien en herbeginnen: het is altijd weer een zoektocht die naast veel ideeën hard werk en veel passie vraagt.

Als die zoektocht leidt naar een publiek dat op zijn beurt een zoektocht start naar zichzelf in confrontatie met de emoties en verhalen uit het stuk, dan hebben we ons huiswerk goed gemaakt. Als theater met een beeld het onzegare oproept, confronteert, ontroert, ons doet lachen om de eigen kleinmenselijkheid ... dan hebben we een mooie avond beleefd.'

De acteurs.


Jacques-André

Geert Six

Pierrette

Dieuwke Maes

Cedric

Johannes Vallaeys

Emelyne

Laura De Ganck

Lauretta

Mieke Vanwalleghem

Leon

Jeroen Vandermarliere

Gonda

Oksana Neyrinck

Céleste

Lena Leurs

Gilbert

Johan De Rynck

Jacques

Jacques Neuville

Tante Nelly

Christine Pareyn

Fotos.