• Toneel Watou Westhoek speelde:

    TREKGAT

  • Parochiezaal WATOU

    Naar 'Waaiendijk' van Bart Van Nuffelen,
    geregisseerd door Chris Vandenberghe

  • Bedankt voor uw aanwezigheid!

    za 26, zo 27, ma 28 en wo 30 november
    za 3 en zo 4 december.

Affiche

Het stuk - synopsis.


Trekgat, verloren hoek just over de frontieren, begin jaren ‘70.

‘Waar dat de wind, die eindeloos over deze vlakten jaagt, alles van in ‘t Fransche dat te licht of te los is samenwaait.’

Zo ook Lutgard Fonteyn: ‘Ongehuwd, verloofd geweest, verstrooid af en toe. Gelijk al de mensen zeker?’

Het koor van burgers stelt zich vragen. Wat komt zij hier toch zoeken? Welk geheim verleden zit er verdoken in haar valies?

Trekgat gaat over die ene seconde die je hele leven doet kantelen. Over onze angst om te zijn wie we zijn. ‘Voe de klaps van de menschen.’ Maar ook over de moed en het lef om al die kille krachten het hoofd te bieden.

Trekgat is een vertellement waar de dreiging nooit veraf is, doorspekt met live muziek, hilarische slapstick en volkse personages.

Speeldata.

Zaterdag 26 november 2022 (20 u.)

Zondag 27 november 2022 (18 u.)

Maandag 28 november 2022 (20 u.)

Woensdag 30 november 2022 (20 u.)

Zaterdag 3 december 2022 (20 u.)

Zondag 4 december 2021 (18 u.)

Locatie.

Parochiezaal WATOU
Blauwhuisstraat 5
8978 WATOU

Tickets.

Het bijwonen van een voorstelling
kost €12 en kan worden geboekt op het telefoonnummer 0456 38 79 36 (na 17 u.), via mail of via deze website .

Bij vertoon van een geldige Opendoek lidkaart, ontvangt u €1.00 korting.

Over de auteur.

Theatermaker Bart Van Nuffelen (1973, België) kan niet zonder de stad. ‘Binnenkort zullen we niet meer kunnen negeren hoe hard de stad aan het veranderen is. De truc is om er niet enkel het verlies van te zien, maar ook de mogelijkheden.’ De transformatie die onze hedendaagse steden ondergaan is het uitgangspunt voor zijn werk als artistiek leider, tekstschrijver en regisseur van het Antwerpse gezelschap MartHa!tentatief. In de afgelopen jaren maakten ze veelbesproken voorstellingen over drie Polen op een bankje, over een gemeenschap van verslaafden op een plein en over de 13 mensen die elke dag sterven in hun stad. Voor hun actie ‘175+’ brachten ze vertegenwoordigers van alle 175 verschillende nationaliteiten die de stad Antwerpen rijk maken.

'Waaiendijk' was een van de eerste producties van zijn gezelschap. Het zou zich kunnen afspelen in een dorp als Doel, ergens een verlaten gat in de hoek van de haven. Waar de ruwheid van de industrie en de kilte van de wind nooit veraf zijn. Wij verplaatsten het naar een gehucht langs de Franse grens. Alles behalve een steedse context, maar een plek waar de verlatenheid en de wind ons ook niet vreemd zijn. En vooral: de samenzweerderige sfeer van de oerbewoners in het gehucht Trekgat die alles wat vreemd is met wantrouwen gadeslaan.

Over de regisseur.

Chris Vandenberghe’s moedergroep, zoals hij ze zelf noemt, is OTO, het Onafhankelijke Theater Oostduinkerke. Als acteur, regisseur van jeugdproducties, voorzitter en programmator van deze vzw met eigen zaal (Het Bedrijf) leerde hij het theater op veel manieren kennen. De liefde voor kleinschalige producties, het casten van acteurs, het heerlijke maar weinig gebruikte repertoire voor een kleine bezetting, het geloof in de magie van het amateurtheater… nam hij er met al zijn vezels op.

Opleidingen bij Kunstacademie Poperinge en OPENDOEK als acteur en regisseur stuwden hem na een verhuis naar de regio Poperinge in de richting van intens acteerwerk in diverse groepen in de buurt. Als bij wonder (of forceer je het toeval zelf?) kwam hij in zijn nieuwe woonplek Proven en omgeving de juiste mensen tegen om van uit bovenstaande ideeën met een nieuwe, regionale theatergroep te beginnen. Theaterbende PROT kwam ter wereld in augustus 2013. Sindsdien nam hij er de regie in handen voor Truckstop, Royal Baby, Scrabbleland en vorig seizoen nog het jeugdproject Immaculata. Drie jaar geleden was Chris al bij ons te gast als regisseur van 'Ginds tussen de netels' over een huwelijksfeest dat uitmondt in een familiedrama.

'Regisseren is voor mij schilderen met allemaal dingen die mij boeien. Met de tekst als uitgangspunt op zoek gaan naar de juiste scènebeelden, zetting, timing, licht, muziek, kledij, rekwisieten, beweging, ... Het is vaak een worsteling met momenten van vertwijfeling maar ook van veel plezier. De slapstickscènes in 'Trekgat' waren voor mezelf en niet in het minst voor de acteurs een heel nieuwe theaterdiscipline die we samen ontdekten. Het stuk verplaatsen van een Antwerpse havenbuurt naar onze grensstreek en -taal vroeg een bewerking die verder ging dan eerst vermoed.

Welkom in het leven van Lutgard Fonteyn, welkom in Trekgat.'

De acteurs.


Lutgard Fonteyn

gespeeld door Rosebel Rappelet

Lucien Latré

gespeeld door Jeroen Vandermarliere

Charlotte Engelkens

gespeeld door Dieuwke Maes

Gaston

gespeeld door Sebastiaan Hespeel

Majorette

gespeeld door Lana Vandenbussche

Akelige tante

gespeeld door Christine Pareyn

Madame Arabelle

gespeeld door Elise Swynghedauw

Koerscommissaris

gespeeld door Johan De Rynck

Het koor

met Karin Verfaillie, Lana Vandenbussche, Jacques Neuville, Jannick Oreel, Katrien Vanhoudt, Kristof Boccasile en Johan De Rynck

Vorige producties Watou Westhoek.


Toneel Watou Westhoek, voordien Toneelvereniging Sint-Cecilia, werd in 1979 opnieuw leven ingeblazen door Dirk Parret, Pol Bonduelle en Martin Bouton (aan de toog bij Jacques Delhaye op een nachtelijk uur) met een budget van 800 frank. Onderstaand vindt u de laatste stukken van TWW. Ook de volledige speelgeschiedenis wordt opgelijst.

Foto's.