• Toneel Watou Westhoek presenteerde:

  au Nom du Père

  Eric De Volder,
  geregisseerd door Chris Debruyne.

 • Voorstellingen afgelopen

  27, 28 en 29 februari 2016
  02 maart 2016

 • Toneel Watou Westhoek presenteerde:

  au Nom du Père

  Eric De Volder,
  geregisseerd door Chris Debruyne.

Affiche

Het stuk - synopsis.


De eer en de mannelijkheid van Triphon Muys komen onder zeer zware druk te staan wanneer blijkt dat hij bij zijn vrouw Quintine geen kinders kan verwekken. Ook zijn geslachtelijke omgang met zijn wulpse aanhoudster Pampoezeken leidt niet tot het beoogde resultaat. “Het moet zijn dat uw dikkoppen te traag zwemmen,” heeft zijn huisdokter hem gezegd… Daardoor wordt de diepgelovige Muys steeds meer en meer tot waanzin gedreven. In de kerk, naakt voor het beeld van Onze Lieve Vrouwe met het Kindeke Jezusbeeldje op haar arm, verwijt hij God, schepper van ’t paradijs op aard’, dit lichamelijk onvermogen. Voor Triphon Muys rest geen andere uitweg dan tijdens het avondmaal zijn echtgenote om te brengen en daarna de hand aan zichzelf te slaan. Wat echter niemand weet, is dat hij een drietal weken geleden er toch in geslaagd was zijn vrouw zwanger te maken… U, als toeschouwer, bent bevoorrecht: u weet dit wel, want het ongeboren kind – een zoon – is op scène aanwezig en spookt voortdurend door het hoofd van zijn vader die hij verwijt van moord én kindermoord daar hij nooit geboren zal worden… Een onthutsend en met wrange humor doorweven verhaal. Door het toneelspel te laten afwisselen met indringende kerkelijke gezangen toont regisseur Debruyne ons ‘de Vlaamse mens’, die – geconfronteerd met het on(be)grijpbare in het leven – een toevlucht zoekt in zijn diepgewortelde katholieke geloof.

Speeldata.

Zaterdag 27 februari (20u)

Zondag 28 februari (18u)

Maandag 29 februari (20u)

Woensdag 2 maart 2016 (20u)

Locatie.

Parochiezaal, Watou

Tickets.

Het bijwonen van een voorstelling
kost 8 € en kan worden geboekt op het telefoonnummer 057/388633, via mail of via deze website .

Over De Volder.

Eric De Volder was een Vlaamse schrijver, beeldend kunstenaar en regisseur. In de jaren 80 was hij lid van het straattheatergezelschap Radeis. In 1987 stichtte hij de vzw Kunst is Modder. De Volder was sinds 1992 de stichter en artistiek leider van het Gentse theatergezelschap Ceremonia. De voorstellingen Regent en Regentes, Diep in het bos, Achter ’t eten, Brand en Au nom du père van TG Ceremonia werden geselecteerd voor het Theaterfestival, waarbij Achter ’t eten bekroond werd met de Grote Theaterfestivalprijs 2004. Later kreeg deze productie ook nog de prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies 2005. Au nom du père werd in 2005 genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. Op 28 november 2010, na de première van ‘zijn’ Frans Woyzeck door het NT Gent, overleed Eric De Volder onverwachts thuis in zijn slaap.

Over Debruyne.

“Een toneelstuk moet mij verrassen zoals een kind telkens weer verrast wordt door het spel van licht en schaduw. Het kind in mij moet er beelden in kunnen ontdekken, beelden van dramatische schoonheid. Het verhaal moet zinderen, dansen, zingen in m’n hoofd. Dat mag niet stoppen. Het moet over de raadsels van het leven gaan. Zoals: over het waarom van alles dat men ziet, denkt en droomt. Het moet die vragende mens tonen die daar staat midden al dat onbekende en onverwachte. Zodat men ook zijn angst, zijn pijn, zijn hulpeloze lach ziet, die ook de mijne zijn…” (Chris Debruyne)

De personages.


Hieronder vind je de personages van het stuk.

Het ongeboren kind.


Klein Pietsjen

Het ongeboren kind

De gezusters.


Quintine

Echtgenote van Triphon Muys

Catryce

Echtgenote van Roland

Lévine

Echtgenote van Omer

Médiline

Weef

De vrouw.


Pampoezeke

Aanhoudster van Triphon

De venten.


Triphon Muys

Echtgenoot van Quintine

Roland

Echtgenoot van Catryce

Omer

Echtgenoot van Lévine

Goderis

Huisdokter

De jongskes.


Esméetje

Dochter van Roland en Catryce

Rogeeken

Lief van Esméetje

Justine

Dochter van Lévine

't Scheef Meisken

Dochter van Médiline

En verder...


Amandine

Dienster bij Triphon en Quintine

d'Onze lieve vrouwe

De belichaming van Maria

n'Eerwaarden

Dorpspastoor

Het koor

Spreekt (of beter zingt) voor zich

Reserveer uw kaarten.


Te laat!

De voorstelling zijn afgelopen.
Volgend jaar zijn we er weer!

De reservaties zijn afgelopen.

Locatie

Parochiezaal Watou
Blauwhuisstraat 10
8978 Watou

Andere reservatiemogelijkheden:

Christine: 057/38 86 33
Bij de spelers
toneelwatouwesthoek@gmail.com