• Toneel Watou Westhoek speelde:

  Blindeman

  een komedie van Hugo Claus
  regie van Chris Debruyne

 • Voorstellingen afgelopen

  9, 10, 13, 15, 16 december

 • Toneel Watou Westhoek speelde:

  Blindeman

  een komedie van Hugo Claus
  regie van Chris Debruyne

Affiche

Het stuk - synopsis.


Eindelijk! Een Griekse tragedie verpakt als komedie!

Iets flitsend, iets oorverdovend snerpend, misschien wel iets nucleair vernielde in een oogwenk het grootste deel van de aardkloot. In onze regio scharrelen tussen de halfvergane lijken van mensen en dieren nog enkele individuen rond. Ze zijn gehavend, gekwetst, de kleren half van het lijf gerukt. Er is geen water meer en ze overleven op wat gevonden blikken cornedbeef, bonen en sardienen. Ze beseffen maar al te goed dat het nog slechts een kwestie van dagen is vooraleer ook zij zullen sterven.
Om die resterende tijd te overbruggen hebben ze nog enkel hun taal. Ze halen herinneringen boven en plagen elkaar en vertellen verhalen, sprookjes. Iemand grijpt terug naar het oudste sprookje van de mensheid: de Oedipus-mythe…
Koning Oedipus, die lang, zéér lang geleden in het oude Griekenland, onwetend weliswaar, zijn vader vermoordde en daarna met zijn eigen moeder huwde en bij haar kinderen verwekte, vertoornt daarmee de goden. Op hun beurt straffen deze het gehele land door de pest onder de bevolking te laten uitbreken waarbij duizenden en duizenden doden vallen.

Hugo Claus trekt op een ludieke wijze een parallel tussen de gevolgen van deze pestepidemie en een hedendaagse catastrofe die de bevolking quasi totaal uitroeit.

Speeldata.

Zaterdag 9 december 2017 (20u)

Zondag 10 december 2017 (18u)

Woensdag 13 december (20u)

Vrijdag 15 december 2017 (20u)

Zaterdag 16 december 2017 (20u)

Locatie.

CC Ghybe
Sint-Annastraat 13
8970 POPERINGE

Tickets.

Het bijwonen van een voorstelling
kost 8 € en kan worden geboekt op het telefoonnummer 0473 68 07 24, via mail of via deze website .

Over Claus.

Oorspronkelijk was het de bedoeling van Hugo Claus om in 1984 in het NTGent zijn Seneca-versie van Oedipus uit 1971 te ensceneren, maar hij besloot een heel nieuwe bewerking te maken die een ‘verregaande ingreep’ zou zijn. Deze Blindeman, die hij zelf regisseerde, moest dan ‘de Oedipus van de jaren 80’ worden. En volgens Claus de eerste Oedipus op deze planeet waarmee kon gelachen worden. Hugo Claus: geboren te Brugge in april 1929, in het teken van de Ram, met een keizersnede, dus symbolisch met tegenzin om op de wereld te komen. Schreef duizenden gedichten, meer dan 30 romans en werd zo de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. Werd ook weleens de godfather van de moderne Nederlandstalige toneelschrijfkunst genoemd: 35 eigen stukken, waaronder klassiekers zoals Een bruid in de morgen, Suiker, Vrijdag, Interieur… Had een gespannen verhouding tot het katholieke Vlaanderen. Hij stierf te Antwerpen in 2008.

Over Debruyne.

“Een toneelstuk moet mij verrassen zoals een kind telkens weer verrast wordt door het spel van licht en schaduw. Het kind in mij moet er beelden in kunnen ontdekken, beelden van dramatische schoonheid. Het verhaal moet zinderen, dansen, zingen in m’n hoofd. Dat mag niet stoppen. Het moet over de raadsels van het leven gaan. Zoals: over het waarom van alles dat men ziet, denkt en droomt. Het moet die vragende mens tonen die daar staat midden al dat onbekende en onverwachte. Zodat men ook zijn angst, zijn pijn, zijn hulpeloze lach ziet, die ook de mijne zijn…” (Chris Debruyne)

De acteurs.


Omer - Oedipus

Geert Six

Yolande - Jokaste

Mieke Vanwalleghem

Lannoo - Laïos

Jacques Neuville

de Chef - Creoon

Mark Paelinck

Tette - Tiresias

Kris Schaffler

Katte - Manto

Oksana Neyrinck

Klakke - verteller

Johan De Rynck

Vonne - een herderin

Laura De Ganck

Ronny - een slaaf

Jeroen Vandermarliere

Marie - het koor

Yvette Soubry

Reserveer uw kaarten.


Te laat!

De voorstelling zijn afgelopen.
Volgend jaar zijn we er weer!

Reservaties zijn afgelopen.

Locatie

CC Ghybe
Sint-Annastraat 13
8970 POPERINGE

Andere reservatiemogelijkheden:

Christine: 0473 68 07 24
Bij de spelers
toneelwatouwesthoek@gmail.com